Home > Tips, Yrkesförare > Ta körkort för lastbil

Ta körkort för lastbil

March 30th, 2015

Vill man arbeta som yrkesförare eller av andra anledningar vill kunna ha möjlighet att köra tung trafik krävs att man har så kallat lastbilskort eller körkort för lastbil. Men vad innebär då lastbilskort och hur gör man för att ta det? Det tänkte vi se närmare på här nedan och även försöka reda ut begreppen.

Körkort för lastbil benämns officiellt som körkort med behörighet C, vilket innebär att man har rätt att framföra lastbilar och personbilar som väger hur mycket som helst. Dessutom får man köra med en lätt släpvagn tillkopplad med en totalvikt på max 750 kg. För att ha rättighet att köra med släp av obegränsad vikt krävs att man har ytterligare en behörighet, nämligen CE.

För att kunna ta C-körkort krävs att man fyllt 18 år och sedan tidigare innehar B-körkort, det vill säga körkort för personbil.

C-körkort för lastbil tar man precis som B-körkort på en trafikskola, dock är det långt ifrån alla trafikskolor som erbjuder utbildning för C-körkort, så det gäller att hitta en som gör detta. Hur mycket det kostar att ta C-körkort varierar så klart, men generellt sett får man nog räkna med någonstans mellan 30 000 kr och 40 000 kr.

Categories: Tips, Yrkesförare Tags: