Home > Bilrep > Reparationer

Reparationer

May 2nd, 2014

En bil håller inte för alltid. Ju fler år den får på nacken och ju mer den används, desto större är risken att någonting kommer att gå sönder eller slitas ut. När man köper bil behöver man räkna in detta i sin budget. Som tur är finns det mycket man kan göra själv och man behöver inte ens vara speciellt bilintresserad för internet kan guida dig genom det mesta.

Däck

DäckbyteDen största förbrukningsvaran på bilen och det du kommer att behöva byta vartannat eller vart tredje år beroende på vilka vägar som bilen utsätts för och hur ofta du kör. Inför och efter varje säsong borde du undersöka dina däck och se så de inte är nära, eller ännu värre, under mönstringsgränsen. Däckbyte är faktiskt lätt så länge man har tillgång till en domkraft och fältkors för att ta bort muttrarna. Man kan också åka till en bensinmack som erbjuder självservice och hissa upp bilen lite grann så man fortfarande kommer åt däcken.

Kamrem

Kamremmen kan bli en dyr historia. På vissa modeller går det att byta kamremmen för 3000 kronor medan byten på andra modeller, ofta lite sportigare bilar, kan kosta uppemot 16 000 kronor. Hur ofta en kamrem ska bytas brukar framgå i handboken som följer med bilen. Vissa biltillverkare vill gärna att man ska byta en gång för mycket och kan sätta gränsen väldigt lågt, vid 4 000 mil, men mellan 6- och 10 000 mil brukar vara standard för de flesta modeller

Vindrutetorkare

Något man lätt glömmer men också en slitvara som ska bytas med jämna mellanrum. I bilhandboken står det skrivet vilka mått det ska vara. Om du saknar handboken brukar varje bensinmack och reservdelshandlare har olika diagram som berättar vilken längd du ska ha beroende på märke och årsmodell. Köp inte det billigaste du hittar, då kommer du bara slänga pengar i sjön och snart vara tillbaka för att köpa nya. Satsa på lite kvalité. Det är väldigt farligt att köra runt i regnväder och plötsligt så fungerar inte vindrutetorkarna optimalt.

Categories: Bilrep Tags: