Home > Bilrep > Flytta med släp eller lastbil

Flytta med släp eller lastbil

February 16th, 2015

Om man ska flytta och har lite tid på sig eller känner att man orkar så kan man spara in en hel del pengar på att genomföra flytten helt själv. Ibland behöver man ju enbart flytta en del saker, kanske till sommartorp eller förråd, då blir det extra lönsamt att undvika flyttfirman.

Man som flyttar

Möbler är inte så mycket att göra åt, men med flyttkartongerna kan du packa lätt. Tänk till exempel på att en flyttkartong full med böcker blir omöjlig att lyfta. Flyttkartonger kan du köpa billigt på IKEA eller kanske begagnat.

När vi sedan kommer till själva transporten behöver du hyra ett lämpligt fordon, i princip en liten lastbil eller släpkärra. Du måste kolla att ditt körkort räcker till för det du behöver hyra. Hyrfirmorna kan hjälpa till eller så kan du titta här för att se vilken behörighet du har. Vad är billigast och bäst? Svaret är att det beror på vad man prioriterar. Släpet är billigast att hyra, kring 500 kronor per dygn för cirka 10 kubikmeter. Här behövs dock en bil som är tillräckligt tung och har dragkrok. Har du inte det tillkommer cirka 800 kronor per dygn i hyreskostnad. En liten lastbil är bara snäppet dyrare än så, och där slipper du lämna tillbaka två olika fordon till uthyrarna. Släpet ligger ofta lite lägre mot marken dock, och det kan vara lättare att få upp flyttgodset i nivå.

Den stora skillnaden ligger i hur det är att köra. När det är flyttdags behöver man ingen extra stress och de allra flesta är tyvärr ganska ovana vid vad som händer med köregenskaperna när ett tungt släp kommer till och det gäller framförallt när man backar. Backning kräver en hel del träning, eftersom släpet svänger åt motsatt håll jämfört med själva bilen. En mindre lastbil hanteras väsentligt lättare av de flesta som är vana att köra personbil. Väljer man lastbil kan det vara en god idé att även titta på en storlek större för att spara in antal vändor. Glöm som sagt inte att också kontrollera vad du får köra med ditt körkort.

Categories: Bilrep Tags: