Home > Bilrep > Byta bromsskivor

Byta bromsskivor

August 14th, 2014

Det är viktigt att hålla bilen i trim och detta gäller särskilt bromsarna. Fungerar inte dina bromsar som riskerar du inte bara ditt eget liv i trafiken, utan även dina medtrafikanter. Därför bör du regelbundet kolla om dina bromsskivor fungerar som de ska. De flesta bilmodeller kommer också med riktlinjer för hur ofta bromsskivorna ska bytas. Det är bra att följa dessa. Därför går vi här igenom hur du byter bromsinlägg.

Bromsar

Steg-för-steg

Så här gör du: lyft först upp bilen så att du kan arbeta under den och ta sedan av hjulen. Viktigt är att du använder pallbockar; att bara låta bilen stöttas av en domkraft är inte tillräckligt. Därefter tar du loss bromsoken. Det gör du genom att skruva av bultar och glidkolvarna som håller fast den. Lossa sedan skivan från hjulnavet och dra isär hjullagret. Ta sedan bort eventuellt fett from friktionsytorna på bromsskivan och återmontera sedan skivan. Montera därefter tillbaka de delar du lossat och provbromsa några gånger innan du åker ut på vägen. Låter det knepigt? Kolla på den här videon för att få en idé om hur det ser ut i praktiken.

Reservdelar

Du kommer naturligtvis att behöva ett par nya bromsskivor att sätta in. Du bör också byta bromsbeläggen i samband med byte av bromsskivor. De kan du hitta på Mekanika. Där finns reservdelar för de populäraste bilmärkena, de har exempelvis många delar till Volvo. Du kommer att behöva bromsskivor, bromsbelägg, en monteringssats, pallbock, fälgkors, hylsnyckelsats och kopparpasta.

Om du inte känner dig trygg med att sköta processen själv är det bäst att lämna in bilen. Det är viktigt att alla reparationer av bromsar görs på rätt sätt.

Categories: Bilrep Tags: