Home > Yrkesförare > Bli yrkesförare

Bli yrkesförare

August 8th, 2014

I rollen som yrkesförare är världen din arbetsplats och behovet av utbildade förare har ökat både i Sverige och utomlands. För dig som redan är utbildad finns det även stora möjligheter till vidareutbildning då branschen ständigt utvecklas när det gäller miljöfrågor och säkerhet på vägarna.

För dig som redan är verksam yrkesförare finns mer information kring specifikt lastbilstransporter och dess internationella servicesystem i detta inlägg.

Långtradare

Rollen som yrkesförare

Inom transportbranschen är yrkesförare den yrkesgrupp som dominerar. Möjligheten till varierade arbetsuppgifter samt den geografiska flexibiliteten är delvis anledning till det stora antalet förare, trots detta är behovet av fler förare stort. Förutom det stora behovet ökar samtidigt kraven på åkerierna och dess förare, förare med en gedigen utbildning är därför mycket eftertraktade.

Utan yrkesförare skulle den svenska industriverksamheten inte gå runt, många utbildar sig därför till att arbeta med just godstransporter. Förutom denna typ av transport finns bland annat också persontransport som på samma sätt är lika beroende av utbildade förare för att kunna fungera.

Gymnasieprogram

Redan på gymnasienivå finns utbildningar för den som är intresserad av att utbilda dig till yrkesförare. Fordonsprogrammet med inriktning på transport är det program som rekommenderas för dig som står inför ditt gymnasieval. Utbildning finns på ca 90 olika orter i landet och ger den praktiska och teoretiska kompetens du behöver för att senare kunna arbeta som yrkesförare. Utbildningen ger också möjlighet till andra typer av arbeten inom transportbranschen. På Bliyrkesförare.nu finns all information kring denna gymnasieutbildning samlad.

Vuxenutbildning

För dig som gått ut gymnasiet och är över 18 år finns istället utbildningar på både komvux och på skolor som exempelvis Yrkesakademin. Utbildningarna kan skilja sig åt på olika skolor och orter, läs därför igenom krav och innehåll för de olika kurserna för att hitta just det du söker.

Categories: Yrkesförare Tags: