Home > På vägen, Yrkesförare > Att tänka på när du köper lastbil

Att tänka på när du köper lastbil

September 16th, 2014

Att köpa en lastbil är en stor investering och det är viktigt att du noga tänker över ditt val. För att det ska bli rätt bör du börja fundera på vad är det som kommer att krävas av lastbilen. Kör du till exempel mest tunga laster på korta distanser? Kör du timmer och behöver ett terrängdugligt fordon? Eller handlar de om långkörningar på kontinenten?

Bra kvalitet – viktigt

Lastbilar kostar mycket pengar att laga. Reservdelar är ofta dyra och verkstadskostnaderna likaså. Det är speciellt viktigt att ha i åtanke när du köper ett begagnat fordon. Gör därför en ordentlig koll av fordonet tillsammans med någon som verkligen är kunnig inom området, det är något du kommer tjäna på i längden. Det kan löna sig att be en verkstad gå igenom lastbilen för att se att allt är i sin ordning innan du genomför köpet, särskilt när du köper privat. Bland annat Dekra utför besiktningar av tunga lastbilar. Köper du begagnat via tillverkaren bör lastbilen komma med någon form av garanti. Var på det klara med vad den garantin innefattar.

Lastbilstillverkare med bra service

För åkerier är verkstadskostnaderna en stor del av de totala utgifterna. Det är däremot inte bara själva reparationen som kan vara problematisk för ett åkeri. Ett större problem är de problem en stillastående lastbil utgör. Precis som i alla andra branscher är det viktigt att ha goda relationer till kunder. Om lastbilen blir stående kommer scheman att spricka – något som inte är sammankopplat med nöjda kunder. Det kan röra sig om stora belopp som går förlorade. Om du dessutom kör internationellt är det viktigt att kunna få service även i andra länder än Sverige. God service innebär att lastbilen snabbt ska bli körduglig igen efter att reparationsbehovet uppstått.

Att välja en tillverkare med bra service är viktigt. Det gäller oavsett vilken typ av körningar du gör. Underskatta därför inte egna erfarenheter av lastbilsmärken och -verkstäder och fråga gärna kollegor om råd.

Categories: På vägen, Yrkesförare Tags: